fredag 13 november 2009

Braindead things...

Jag skall inte för femte gången börja ett inlägg med Japp, utan vi struntar i den biten.

Senaste nyheten i vk.se är om x hundratal renar som gått igenom en is under flytten av hjorden. Där hjordarna drivs med helikopter, cross mm ner till andra betesmarker, nu är det osagt om isarna var testade eller ej. Men hur tragisk olyckan än är så har dem själva drivit ut renarna på isen och varit ansvariga för vad som hände. Därför har jag ingen riktig sann medkänsla för dem som ägde renarna, för sånt här händer tyvärr och dem det egentligen är synd om är renarna som dog.

Klipp från SVT...

Självklart dyker funderingen upp om renarna hade gått ut på isen om dem inte blivit drivna ut på den och om isarna var testade. För så som vädret är just nu skulle jag inte skicka ut en hund på isarna än mindre en hjord renar. Det är tragiskt för renarna och det kommer svida för ägarna ett bra tag, både i plånbok och själ. Visst blir man chockad när man förlorar djur, det går inte att säga emot.


Ett annan inte så trevlig händelse fann jag förra helgen i japan, National Geographic hade en dokumentär angående Jätte maneter så kallade Nomura som tydligen skulle försvåra fisket för den japanska fiskeflottan. Denna manet brukar "blomma" ca var 40 år, men i år har den varit lite överaktiv och återkommit i större mängd och oftare än förväntat. Innan jag fortsätter så skall jag förklara att maneter inte är växter utan djur, dem har ett nervsystem (vilket vissa forskare helt nyligen har upptäckt) och kan jaga och fånga egen föda.

I alla fall i Japan så drar man ihop dessa jättelika maneter och dödar enorma mängder av dem, skär ett krys med knivar rakt över klockan (se bilden som visar den sanna utrotningspolitiken) och anser inte alls att detta DJUR kanske skulle lida av det. Man drar också enorma stål nät genom ansamlingarna som självklart skadar och trasar sönder dem... Hemskt total tortyr att se på och ännu värre att se hur National Geographic verkar försvara denna massdöd av ett relativt ovanligt djur genom att förklara att dem sprider sig, är ovanligt många och kommer sprida sig ut i alla varmare hav. Men det helt absurda är att de erkänner att deras tillväxt beror på globala föroreningar, uppvärmning osv. Och detta skulle kunna godkänna detta plågsamma massmord på ett djur som inte kan fly eller försvara sig?

Vidare i dokumentären kunde vi även följa forskningen på Box Jelly fishes, ett av havens giftigaste djur. Forskaren fångade in vilda exemplar, tog med dem in i burkar. Han studerade nervsystem och hade funnit att dem faktiskt har syn och ögon. Så helt kallt lyfter han upp sitt viltfångade exempelar och skär ut ett öga, djuret är fullt vid liv, och lägger upp det snabbt under mikroskåp.
Det är helt absurt hur man kan erkänna att de har ett nervsystem och sen bara skära ut ett öga utan att döda djuret innan. Hur hade folk reagerat om detta var en hund eller låt oss säga en ko? Ett djur som hade skrikit rakt ut av smärta?

Man får se fler exempel på andra forskare inom Box Jelly fishes som drar upp vilda exemplar och klipper av deras fångstarmar och stolt visar upp hur mycket gift hon samlat in. Alla box jelly fish exempel utförs av Amerikanska och Australiensiska forskare, då det är artens naturliga biotop. Jag trodde alla I-länders forskning var tvungna att följa en etisk kodex. Men tydligen inte när man gör studier på maneter..

Djurplågeri på film, och vi är stolta över det. Massutrotning på film och national geograpich försvarar det. Hur svårt är det för de japanska fiskarna att anpassa sig efter denna cykel Nomura maneterna håller? Det måste finnas bättre lösningar än att utrota alla dessa fullt utvecklade vuxna exemplar! Men Nomura får nog sista skriket.. för i panik över denna stress innan dem dör så släpper alla exemplar sina ägg och sperma och skapar en ny generation... tror forskarna i alla fall.

Over and Out

Inga kommentarer: